Wykazano skuteczne działanie antyoksydantów na najczęściej występujące przyczyny śmierci
Autor dr Mercola, 29 sierpień 2011
Właściwości antyoksydacyjne karotenoidów pochodzenia morskiego mogą pomóc zapobiegać nowotworom i chorobom zapalnym. Astaksantyna i fukoksantyna to główne karotenoidy tego rodzaju. Inny antyoksydant, resweratrol może pomagać w regeneracji uszkodzeń serca.
Aktualne badanie nad karotenoidami pochodzącymi z morskich roślin wykazało, że szczególnie dwa związki astaksantyna i fukoksantyna posiadają silne właściwości antyoksydacyjne i możliwe działanie antyrakowe.
Według pisma Marine Drugs:
“Substancje te posiadają wyjątkowe właściwości, których nie mają inne związki. Ich działanie antyoksydacyjne sprawia, że związki te chronią przed rakiem i chorobami zapalnymi.”
Naukowcy odkryli również inne właściwości innego antyoksydantu, resweratrolu, który występuje w winogronach, jagodach i rdeście japońskim. W badaniu opublikowanym w piśmie Journal of Cellular and Molecular Medicine naukowcy podają, że komórki macierzyste serca poddane działaniu resweratrolu u myszy poprawiły funkcje serca na kilka miesięcy oraz regenerację komórek serca.
Uwagi dr Mercoli:
Wolne rodniki są stale produkowane w organizmie. Są wynikiem metabolizmu i produkcji energii. Do produkcji wolnych rodników przyczyniają się również takie czynniki jak palenie papierosów, ćwiczenia, substancje chemiczne oraz promieniowanie słoneczne. Jeśli jest ich za dużo w organizmie mogą przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia związanego z wiekiem.
Antyoksydanty naturalnie chronią komórki przed atakami wolnych rodników pomagając tym samym zapobiegać chorobom i starzeniu się organizmu. Jeśli nie ma w organizmie odpowiednich antyoksydantów, stres oksydacyjny prowadzi do przyspieszonych uszkodzeń tkanek i organów. Dlatego antyoksydanty są tak istotne dla naszego zdrowia.
Dwa rodzaje antyoksydantów: rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach
Wielu ekspertów uważa, że jedną z głównych korzyści diety Paleo (dieta naszych przodków) jest ogromna ilość antyoksydantów przy spożywaniu prawie połowy pokarmów tj. warzyw i owoców. Należy zauważyć, że NIE są to owoce, które teraz jemy, ale te uprawiane przez naszych przodków, bardziej zbliżone do obecnych jagód.
Były one znacznie mniejsze niż owoce teraz, dlatego miały większy stosunek objętościowy, gdyż w skórce i nasionach znajduje się najwięcej antyoksydantów. Antyoksydanty NIE występują w miąższu, który zawiera fruktozę.
Ponieważ nie mamy obecnie dostępu do dzikich owoców musimy uważnie dobierać kompletny zestaw antyoksydantów tak jak w diecie naszych przodków. Większość z nas będzie musiała stosować suplementy, ponieważ dziś tego rodzaju owoce nie są ogólnie dostępne.
Antyoksydanty często są klasyfikowane pod względem ochrony przed wolnymi rodnikami, ale są one tak naprawdę bardzo różne. Pewne antyoksydanty są rozpuszczalne w wodzie, a inne w tłuszczach. Jest to istotne, gdyż wewnętrzna część komórki i płyn je wypełniający składają się głównie z wody, a błony komórkowe to głównie tłuszcz. Wolne rodniki mogą atakować zarówno wewnętrzną część komórek jak i błony komórkowe, dlatego należy spożywać antyoksydanty rozpuszczalne zarówno w wodzie i tłuszczach.
Przyjmując tylko antyoksydanty rozpuszczalne w wodzie, tj. antocyjany, polifenole lub resweratrol, błony komórkowe będą nadal narażone na uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki. Spożywając tylko antyoksydanty rozpuszczalne w tłuszczach, tj. astaksantyna i ubichinol, komórki nie będą chronione przed wolnymi rodnikami. Należy spożywać oba rodzaje antyoksydantów, a zapewnisz komórkom kompleksową ochronę przed wolnymi rodnikami.
Karotenoidy pochodzenia morskiego: antyoksydanty dla zachowania prawidłowego zdrowia
Karotenoidy mogą kojarzyć się z beta-karotenem i marchewkami. Ale jest ich znacznie więcej. Szczególnie te pochodzenia morskiego są wyjątkowe i jak sugeruje ich nazwa pochodzą z roślin morskich. Naukowcy z pisma Marine Drugs piszą:
“Substancje te posiadają wyjątkowe właściwości, których nie posiadają inne związki. Właściwości te wpływają na różnorodne funkcje w różnych organizmach żywych .”
Karotenoidy nadają całą gamę kolorów – od zieleni trawy, poprzez czerwień buraków, po żółć i pomarańcz papryk. Występują również w algach i wodorostach, oraz zwierzętach morskich, których algi i wodorosty są pokarmem. Astaksantyna i fukoksantyna to dwa główne karotenoidy pochodzenia morskiego.
Astaksantyna: nadaje różowy kolor łososiom i flamingom
Naturalna astaksantyna jest wytwarzana przez algi Haematoccous pluvialis, kiedy brakuje wody, stanowiąc ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym. Jest to mechanizm obronny – astaksantyna chroni algi przed brakiem pokarmu i/lub intensywnym słońcem. Istnieją tylko dwa główne źródła naturalnej astaksantyny – algi, które ją produkują i zwierzęta morskie, które jedzą algi (tj. łosoś, skorupiaki i kryl).
Astaksantyna jest rozpuszczalna w tłuszczach i ZNACZNIE silniejsza od beta-karotenu, alfa-tokoferolu, likopenu i luteiny. Posiada wyjątkowo silne właściwości wymiatania wolnych rodników oraz chroni komórki, organy i tkanki przez uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Właściwości antyoksydacyjne astaksantyny zapewniają niezwykłe korzyści dla zdrowia tj. poprawiają zdrowie układu krążenia, stabilizują poziom cukru we krwi, wspomagają odporność, walczą z rakiem, zmniejszają stany zapalne, poprawią zdrowie oczu, a nawet pomagają chronić przed poparzeniami słonecznymi. Astaksantyna posiada silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Możesz kojarzyć nazwę astaksantyna, ponieważ wspominałem o niej w związku z olejem z kryla, który jest moim faworytem wśród kwasów omega-3 pochodzenia zwierzęcego. Olej ten to naturalne źródło astaksantyny.
Najnowsze badania wskazują, że nawet przyjmując olej z kryla możesz zyskać WIĘCEJ korzyści z astaksantyny. Na początek zalecam 2 mg astaksantyny dziennie. Jeśli przyjmujesz olej z kryla, przeczytaj uważnie etykietę, gdyż różne produkty mają różne stężenie astaksantyny.
Fukoksantyna: silny antyoksydant występujący w brązowych wodorostach
Fukoksantyna występuje naturalnie w brązowych wodorostach. Wstępne badania na zwierzętach przeprowadzone w Rosji i Japonii sugerują, że fukoksantyna może pomóc przyspieszyć metabolizm i spalanie tłuszczu. Choć nie wiadomo dokładnie jak działa ten związek, naukowcy sugerują, że ma on wpływ na białko UCP1, które zwiększa szybkość spalania tkanki tłuszczowej na brzuchu.
Badania wykazują również, że fukoksantyna to silny antyoksydant, który może chronić komórki przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki, wspomagając w ten sposób serce i odporność oraz walczyć z rakiem. Naukowcy z pisma Marine Drugs piszą:
“Oba te karotenoidy [astaksantyna i fukoksantyna] wykazują silne właściwości antyoksydacyjne przyczyniające się do gaszenia tlenu singletowego i wymiatania wolnych rodników. Właściwości antyoksydacyjne tych związków przyczyniają się do ochrony przed rakiem i chorobami zapalnymi.”
Fukoksantyna występuje w brązowych wodorostach, takich jak te używane do przygotowania tradycyjnej zupy miso. Związek ten nie występuje w dużych ilościach w innych jadalnych wodorostach tj. zielone lub czerwone.
Antyoksydant, który może pomóc zregenerować uszkodzenia serca
Kolejny antyoksydant o którym warto wspomnieć to resweratrol. Aktualne badania wykazały, że poddanie uszkodzonych komórek serca działaniu resweratrolu przyczyniło się do poprawy funkcji serca. Jedną z poważnych komplikacji w wyniku uszkodzeń wywołanych przez wolne rodniki to twardnienie i zgrubienie tętnic. Jest to tzw. „błędne koło” dot. wolnych rodników, uszkodzeń tętnic i zwężeń z powodu tkanek bliznowych, które z kolei przyczyniają się do większej aktywności wolnych rodników i uszkodzeń.
Resweratrol pomaga zahamować uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki oraz otwiera tętnice poprzez podwyższenie stężenia tlenku azotu. Hamuje również namnażanie komórek w naczyniach krwionośnych, które zwężają tętnice i zapobiega sklejaniu się krwinek. Jest to bardzo istotne przy zapobieganiu atakom serca.
Resweratrol przenika do jądra komórki pozwalając na naprawę uszkodzeń wywołanych przez wolne rodniki.
Duże ilości resweratrolu występują w czerwonym winie. Jednak nie sugeruję pić wina w dużych ilościach, gdyż alkohol jest trucizną dla organizmu.
Źródła resweratrolu to rdest japoński, winogrona (odmiana muscadine ma największe stężenie resweratrolu ze względu na grubą skórę i dużo nasion, gdzie gromadzi się resweratrol), kakao, ciemna czekolada i orzeszki ziemnie. Można przyjmować resweratrol w formie suplementu, ale należy upewnić się, żeby pochodzi z naturalnych pokarmów.
Więcej o Resveratrolu – tutaj.
Źródła antyoksydantów
Organizm może produkować pewne antyoksydanty, ale ta zdolność zmniejsza się wraz z wiekiem. Na szczęście większość warzyw zawiera dużo silnych fitochemikaliów o właściwościach antyoksydantów. Najlepiej jest spożywać dużo surowych, ekologicznych warzyw z lokalnych upraw, gdyż zawierają one dużo antyoksydantów. Dobrze jest jeść warzywa w postaci miąższu.
Ponadto ograniczenie spożycia cukru i fruktozy zmniejszy zapotrzebowanie na antyoksydanty, a te obecne w organizmie będą działać lepiej i dłużej. Dlatego ogranicz cukier, m.in. fruktozę i żywność przetworzoną.
Dr Richard A. Passwater wyjaśnia to dobrze w swojej książce Antioxidants:
“Antyoksydanty to jak orkiestra symfoniczna, która gra melodyjnie lepiej niż 20 bębnów. Liczy się nie ilość instrumentów, ale ich połączenie. Podobnie jest w przypadku antyoksydantów: lepsze wyniki przyniosą umiarkowane ilości pełnego zestawu związków niż duże dawki tylko jednej substancji….
Dlatego zalecane jest przyjmowanie różnych antyoksydantów, a nie tylko jednego. Związki te współdziałają i wpływają na krew, komórki oraz organy oparte na wodzie i tłuszczach. Chronią przed różnymi typami wolnych rodników oraz reaktywnym tlenem. Żaden pojedynczy antyoksydant nie ma takich właściwości.”
Źródła:
Marine Drugs epub June 27, 2011
GreenMedInfo.com June 2011
GreenMedInfo.com August 2011
Journal of Cellular and Molecular Medicine February 25, 2011
GreenMedInfo.com February 2011