Antyoksydant może chronić przed rozwojem cukrzycowej choroby nerek, jak podaje najnowsze badanie.

Autor: Stephen Daniells

Pigment, który nadaje różowy kolor łososiom działa jak antyoksydant oraz może chronić przed rozwojem cukrzycowej choroby nerek, jak podaje najnowsze badanie.

Astaksantyna może chronić komórki poddane działaniu wysokim poziomom glukozy, jak w przypadku cukrzycy, przed stresem oksydacyjnym związanym z wysokim poziomem cukru we krwi, według wyników opublikowanych w Journal of Agricultural and Food Chemistry. Ten wysoki poziom cukru we krwi oraz wiążący się z tym stres oksydacyjny są związane z różnymi schorzeniami występującymi u cukrzyków np. chorobami nerek.

“Na podstawie wyników badań sugerujemy, że zmiany stresu oksydacyjnego, stanów zapalnych oraz apoptozy to prawdopodobne mechanizmy przyczyniające się do korzystnych właściwości astaksantyny wpływających na nefropatię (chorobę nerek) w komórkach o wysokim poziomie glukozy,” podają naukowcy z Busan Women’s College (Korea) oraz University of Toyama (Japonia).

“Z badań tych wynika, że astaksantyna może być skutecznym, funkcjonalnym suplementem przeciwcukrzycowym,” dodają naukowcy.

Świetlana przyszłość różowego pigmentu?

Szacuje się, że światowy rynek astaksantyny wynosi ok. 190 mln Euro, gdzie znaczna większość jest używana jako pigment wzmacniający kolor różowy u ryb np. łososi. Zastosowanie go przez ludzi wciąż rośnie i szacuje się na ok. 20-30 mln Euro.

Główne właściwości zdrowotne astaksantyny to zdrowe oczy oraz skóra. Chociaż wiązana jest ona również ze zdrowym stanem stawów oraz centralnego układu nerwowego. Uznaje się, że zawartość antyoksydantów wynosi 500 razy więcej niż w wit.E.

Większość astaksantyny pochodzi z algi Haematococcus pluvialis, która wchodzi w skład pokarmu ryb oraz skorupiaków, a także która odpowiada za ich różowy kolor.

Badanie

Naukowcy z Korei oraz Japonii zbadali czy pigment ten może chronić przed szkodliwymi efektami stresu oksydacyjnego związanego z podwyższonym poziomem glukozy.

“W przypadku cukrzycy, wiele uszkodzonych cząsteczek włączając DNA, produkty peroksydacji lipidów oraz końcowe produkty zaawansowanej glikacji (AGE) ostatecznie doprowadziły do komplikacji cukrzycowych włączając nefropatię,” wyjaśniają badacze.

Komórki poddano działaniu mieszanki o wysokiej zawartości glukozy, a następnie działaniu astaksantyny. Według wyników, antyoksydant skutecznie zmniejszył peroksydację lipidów, wszystkie reaktywne formy tlenu, poziom podtlenku oraz tlenku azotu. Markery stanu zapalnego, włączając indukowalną syntazę tlenku azotu (iNOS) oraz cyklooksygenazę-2 (COX-2) również zmniejszyły się.

Wyniki

“Biorąc pod uwagę, że korzystne działanie astaksantyny zachodzi wewnątrz komórek, należałoby omówić przepuszczalność tej lipofilnej astaksantyny,” podają naukowcy.

“Chociaż nie mamy danych ilościowych z obecnego badania dot. poziomu astaksantyny wewnątrz komórek, na podstawie innych badań spodziewamy się, że odpowiednie ilości astaksantyny były zlokalizowane wewnątrz komórek w celu ochrony przed stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi oraz apoptozą.”

“Uważamy, że po raz pierwszy pokazaliśmy, że astaksantyna przyczyniła się do poprawy stresu oksydacyjnego, stanów zapalnych oraz apoptozy w tych komórkach,” wnioskują badacze.

Źródło: Journal of Agricultural and Food Chemistry
Publikacja online przed drukiem, doi: 10.1021/jf9019745
“Protection against Oxidative Stress, Inflammation, and Apoptosis of High-Glucose-Exposed Proximal Tubular Epithelial Cells by Astaxanthin”
Autorzy: Y.J. Kim, Y.A. Kim, T. Yokozawa

Komenatrze wyłączone.